Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the facebook-pagelike-widget domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/yaekpgcz/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the photo-gallery domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/yaekpgcz/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the woo-product-feed-pro domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/yaekpgcz/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the woocommerce-services domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/yaekpgcz/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the cryout-serious-slider domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/yaekpgcz/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: _load_textdomain_just_in_time függvény helytelenül került meghívásra. A(z) roseta domain fordításának betöltése túl korán indult el. Ez általában azt jelzi, hogy a beépülő modulban vagy témában lévő kódok túl korán futnak le. A fordításokat a init műveletnél vagy később kell betölteni. Bővebb információ a Hibakeresés a WordPress-ben helyen. (Ez az üzenet a 6.7.0 verzióban került hozzáadásra.) in /home/yaekpgcz/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Gyümölcsbor készítés – Sápi gyümölcsbor
Gyümölcsbor készítés

Gyümölcsbor készítés

Mi a gyümölcsbor készítés menete?

Miben tér el a gyümölcsbor a szőlőbortól?

Mitől más ez, hiszen a szőlő is gyümölcs, nem?

Hogy kell elképzelni a gyümölcsbor készítést?

Csak édes lehet?

Ez női bor, ugye?”

Rengeteg ilyen jellegű kérdéssel találkozunk nap, mint nap, akár e-mailen, facebookon keresztül, vagy különböző rendezvényeken. Ezért szeretnénk erre most egy kis időt szánni, hogy  letisztázzuk mi is az a gyümölcsbor és hogyan készül.

A gyümölcsbor hasonlóan készül, mint egy szőlőbor, mégis sok-sok különbséget tudunk felsorolni.

A Sápi gyümölcsborok teljes egészében borászati, szőlészeti eljárással készülnek, természetesen az adott gyümölcsre specifikálva.

Gyümölcs mennyisége

A legnagyobb különbség a gyümölcsbor készítés és a szőlőbor készítés között a gyümölcs mennyiségéből adódik.

Általánosságban, ha nézzük, akkor 1 kg szőlőből 7-7,5 dl bor készül, ami egy nagyon jó arány! 

Ezzel szemben a Sápi gyümölcsborok esetében, mi 4 kg gyümölcsöt használunk 1 liter bor elkészítéséhez.  Ami ugye sokkal rosszabb arány, viszont szuper gyümölcsösséget eredményez.

Cukor

Nagyon fontos a cukorról is beszélni a gyümölcsborok esetében!

Minden gyümölcsbor tartalmaz cukrot, a kérdés az, hogy mennyit és hogy miért adják hozzá. 3 fő oka lehet a cukor hozzáadásának:

Élesztő szaporítás (mint nálunk is) | alkoholfok növelés | utólagos édesítés.

Azok a borok, amelyek egyhangúan nagyon édesek, azok valószínűleg mind utóédesítettek hozzáadott cukorral.

Gyümölcstartalom 

megjelölése egy kritikus pont a gyümölcsborok esetében.

100% gyümölcstartalom nem létezik.  Miért? Bármilyen kis mennyiségű cukrot is rakunk bele a borba, már nem beszélhetünk 100% gyümölcstartalomról.

A gyümölcsbor íze attól lesz olyan, mint a gyümölcs íze, hogy megfelelő mennyiségű a benne található:

gyümölcscukor,

gyümölcssav,

saját aromaanyagok,

tanninok,

antocionok aránya.

Savak 

A gyümölcsborok nagy részében nincsen csersav és borkősav. A mi borainkban almasav és citromsav található, a stabilitás miatt. Ezek természetes úton vannak benne a gyümölcsborainkban.

Ha egy gyümölcs nagyon érett és emiatt magas a cukortartalma, akkor alacsony lesz a savtartalma (kiégnek belőle a savak).

Ha viszont kevésbé érett, akkor markáns savak vannak benne, de a cukortartalma kisebb lesz.

A különböző fajtájú azonos gyümölcsök házasításával nagyon jó sav-cukor arányt lehet elérni.

Sápi módszer

A mi borunk reduktív és oxidatív módszerű is egyszerre, ezt az eljárást egyedileg dolgoztuk ki. Fontos, hogy az eljárás során a fermentáció ne legyen se túl intenzív, se túl lassú.

Ha intenzív lesz, akkor a felszabaduló szén-dioxid kiszaggatja a termék íz és illatanyag tartalmát, amitől homogén, semleges bort fogunk kapni.

Ha pedig túl lassú az erjedés, akkor ecetesedésről beszélhetünk.

Nálunk az erjedés után derítés jön, majd szűrés. Ezután hagyjuk a termékeket regenerálódni. Majd még 3x megszűrjük palackozás előtt, hogy az édes borok nehogy megfertőződjenek és utóerjedjenek. → Fontos a megfelelő tisztaság

1 üveg bort 14x fogunk meg a palackozás során mire eléri a végleges formáját.

További blogbejegyzéseink >> itt <<

One comment

  1. Kelemen Piroska

    3 éve kóstoltam a „kék” bort. Elöször azt hittem,valami pancs lesz. Hát nem az.
    Isteni finom ìzharmónia.
    Azóta,minden évben Móron bevásárolok az azóta ismert gyümölcsborokból.
    A Sápi boroknál még azt is imádom amit amúgy nem szeretek.
    Ilyen a rosé, és a narancs.
    De ezekben a borokban van valami, az ízek külön érezhetöek.
    Egyszerüen fantasztikusak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial