A gyümölcsbor ára nagyon sok tényezőtől függ:
– a minőségi gyümölcs piaci árától,
– a felhasznált mennyiségtől,
– a felhasznált segédanyagoktól,
– a kézműves technológiából adódó kis mennyiségektől,
– laborvizsgálatoktól,
– prémium minőségű és természetes csomagolóanyagoktól.
Azért is drágább a gyümölcsbor, mint egy szőlőbor, mert a szőlő alapból egy olcsóbb gyümölcs. A szőlő egy rendkívül szívós növény, jobban viseli a szélsőséges időjárási viszonyokat, mint az egyéb gyümölcsöl, mondjuk a sárgabarack. Az elmúlt 2 évben az időjárás szinte lenullázta a sárgabarackot Magyarországon.
A szőlő egy olyan speciális gyümölcs, aminek rendkívül magas a cukor-, és a lé tartalma is. Ezért van, hogy 1 kg szőlőből 7-7,5 dl bort lehet készíteni. Ezzel szemben ugye mi minimum 4 kg gyümölcsből készítünk 1 liter bort. Ez a gyümölcs felhasználási arány is befolyásolja az árképzést.
A szőlőbor készítőknél is vannak kézművesek, de nem sok ilyet találhatunk. Miért?
A szőlőbor készítés sokkal régebbi hagyományokra épül, mint a gyümölcsbor készítés. Így a szőlőbor egy kifinomultabb és sokkal több gépi megoldással rendelkező folyamat. A gépi megoldások közé tartozik a betakarítás, a művelés és a feldolgozás is.
Ezek a már nagyon jól kidolgozott módszerek nem feltétlenül alkalmazhatóak egyéb gyümölcsöknél is.
Gyümölcsbor vásárlása esetén nem az árnak kellene lenni az elsődleges szempontnak.
Egy olcsó gyümölcsbor tartalmazhat:
- többféle más olcsóbb gyümölcsöt is, azaz lehet egy ízesített alma vagy szőlőbor (Vegyük csak példaként az olasz eperbort, amit ők hivatalosan is felvállalnak, h az egy eper aromával ízesített szőlőbor.)
- kevés gyümölcsöt és sok cukrot, ami alkohollá alakul át, így még plusz cukorral kell ízesíteni a gyümölcsbort, azaz egy igazi cukorbombát iszunk ebben az esetben.
Míg egy drágább, prémium minőségű gyümölcsbornál ezeknek a kockázata jelentősen kisebb. Erre mi kimondottan büszkék vagyunk!
Tehát a gyümölcsbor ára sok-sok mindentől függ, és mint ezt most megpróbáltuk összefoglalni, az elkészítése is rengeteg költséggel jár. Viszont ahhoz, hogy megfelelő minőséget tudjunk kiadni a kezünkből, ezeket vállalnunk kell!