Mondial du Rosé világbajnoki aranyérem

Mondial du Rosé világbajnoki aranyérem

A verseny története

A “le Mondial du Rosé” a világ legnagyobb, és legjelentősebb rosé borversenye, amely 2001 óta kerül megrendezésre. A versenyen arany és ezüst érmekkel díjjazzák a kiemelkedő tételeket. A kiosztott érmek száma nem haladhatja meg a 30 százalékot. A versenyre meghívott borász, nemzetközi borbíráló és szakújságíró zsűritagok között magyar bírálók is évről-évre részt vesznek.

A 2022-es Mondial du Rosé

2022 áprilisában tartották meg a híres La Mondial du Rosé világbajnokságot idei értékelését, amely kizárólag rozé borokat vonultatott fel. Az elmúlt években Cannes-ban volt ez a világverseny, idén viszont Maresille adott otthont a rosék boroknak. 

A megmérettetésre 26 országból neveztek összesen 951 rózsaszín bort, közöttük a zsűri 284 érmet osztott ki, melyek közül 8 nagy arany, 88 arany és 188 ezüst színben csillogott. Az összes indulóhoz viszonyítva ez azt jelenti, hogy 29,9%-ot tett ki az érmesek aránya, ebből 0,8% volt a nagy arany, 9,2% az arany, 19,8% pedig az ezüst.

Hazánkból több bor is nekivágott a kihívásnak, közülük 18-at tartott méltónak a zsűri a kiemelésre, 6 arany- és 12 ezüstéremmel lett gazdagabb kicsiny hazánk!

De ami számunkra a legfontosabb, hogy a Sápi eperbor aranyérmet nyert! Egy kis magyar gyümölcsbor manufaktúra eperbora meghódította a rosék világát!

A mi történetünk a Mondial du Rosé világbajnokságon

Éveken keresztül hallottunk már erről a neves versenyről, de mivel mi gyümölcsborokat készítünk, nem szőlőbort, így eszünkbe se jutott, hogy nevezhetnénk. Ugyanis a legtöbb ilyen versenyen nem fogadnak egyéb bort, csak szőlő alapút. Nekünk pedig ugye alapelvünk, hogy nem szőlőbort ízesítünk az adott gyümölccsel, hanem abból a gyümölcsből készül a bor, amit ráírunk! 🙂

2021-ben kaptuk az információt, hogy volt a versenyzők között gyümölcsbor! Hát nekünk sem kellett több, 2022-ben a Borkultúra segítségével mi is elküldtük eperborunkat a rosé világbajnokságra!

A történet további része pedig a mi tündérmesénk!

2022 áprilisban érkezett a hír, hogy a mi kis kézműves manufaktúránk eperbora aranyérmet nyert a híres rosé világbajnokságon!

Mondial du Rosé oklevél

A zsűri véleménye a Sápi eperborról!

Franciául tudó  olvasóinknak becsatoljuk az eredeti véleményt is!

Magyarul pedig így hangzik (nagyjából 🙂 ) Ha valaki pontosabb fordítással rendelkezik, szívesen vesszük!

A mangó árnyalatú megjelenés, ragyogó színévl tökéletesen illik ehhez a roséhoz, édeskés aromájával. A rózsa illata keveredik az érett eper, cseresznye és dinnye gyümölcsös aromájával. A kóstolás tökéletes egyensúlyt tár fel a lágyság és a frissesség között, kellemes feszültséget keltve. Édessége passzolna egy mentás sajttortához.

Próbáljátok ki Ti is világbajnok eperborunkat!

További blogbejegyzéseink >> itt <<

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial