Édes gyümölcsbor – mindegyik édes tényleg?

Édes gyümölcsbor – mindegyik édes tényleg?

Miért mondjuk, hogy édes gyümölcsbor? A gyümölcsbornak mindenképpen legalább 40 gramm  maradékcukor tartalma van. Ez azt jelenti, hogy az erjedés után a NEM kierjedt cukornak legalább 40 grammnak kell lennie literenként. Ez az olcsóbb borok esetében általában hozzáadott cukorból keletkezhet.

Minden maradékcukor tartalmú bornál rendkívül fontos a bor szűrése, ezekhez a borokba kötelező ként hozzáadni, hogy az utóerjedést meggátolja és a frissességét megtartsa.

Nem minden gyümölcsbor kell, hogy édes legyen. Például eperborból is készíthetünk édes és száraz verziót is. Illetve a fanyarabb gyümölcsökből – mint például a bogyós gyümölcsökből – kevésbé édes, akár száraz gyümölcsborok is készülhetnek.

Egy száraz bornak ugyanúgy lehet maradékcukor tartalma, csak sokkal kevesebb, mint egy édesnek. Ez attól függ, hogy mekkora a savtartalma.

Miért szerepel mégis minden borunkon az édes felirat? Ez az a kérdés, ami minden egyes rendezvények felmerül.

Mivel mindegyik gyümölcsborunkban van maradékcukor, ami meghaladja a 40 grammot, de ez nem jelenti azt, hogy a bor maga is édes. A bor ízérzékelés nem feltétlenül édes minden esetben. Mivel az emberi ízérzékelés a sav és a cukor harmóniáját, és annak az arányát tudja érzékelni.

Édes gyümölcsbort valójában nehezebb készíteni természetes úton, mint szárazat. A száraz bornál kevesebb a cukor mennyisége, ami utóerjedhet, míg egy édes gyümölcsbornál rendkívül gondos odafigyelést igényel mind a bor, mind az üveg tisztán tartása az utóerjedés elkerülésének érdekében.

Legjobb példa erre a Tokaji, ami rendkívül erős savgerinccel, magas cukor-, és alkoholtartalommal rendelkezik. Ez a 3 tétel az, ami alfája és omegája a stabilitásnak. Ezért vannak világhírű 51 éves Tokaji Aszuk is.

Ha ezen a tradicionális úton haladunk, akkor igenis a gyümölcsborokkal is elérhetjük ezt a hosszútávú és minőségi borkészítést.

További blogbejegyzéseink >> itt <<

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial