Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the facebook-pagelike-widget domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/yaekpgcz/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the photo-gallery domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/yaekpgcz/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the woo-product-feed-pro domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/yaekpgcz/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the woocommerce-services domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/yaekpgcz/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the cryout-serious-slider domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/yaekpgcz/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: _load_textdomain_just_in_time függvény helytelenül került meghívásra. A(z) roseta domain fordításának betöltése túl korán indult el. Ez általában azt jelzi, hogy a beépülő modulban vagy témában lévő kódok túl korán futnak le. A fordításokat a init műveletnél vagy később kell betölteni. Bővebb információ a Hibakeresés a WordPress-ben helyen. (Ez az üzenet a 6.7.0 verzióban került hozzáadásra.) in /home/yaekpgcz/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Édes gyümölcsbor – mindegyik édes tényleg? – Sápi gyümölcsbor
Édes gyümölcsbor – mindegyik édes tényleg?

Édes gyümölcsbor – mindegyik édes tényleg?

Miért mondjuk, hogy édes gyümölcsbor? A gyümölcsbornak mindenképpen legalább 40 gramm  maradékcukor tartalma van. Ez azt jelenti, hogy az erjedés után a NEM kierjedt cukornak legalább 40 grammnak kell lennie literenként. Ez az olcsóbb borok esetében általában hozzáadott cukorból keletkezhet.

Minden maradékcukor tartalmú bornál rendkívül fontos a bor szűrése, ezekhez a borokba kötelező ként hozzáadni, hogy az utóerjedést meggátolja és a frissességét megtartsa.

Nem minden gyümölcsbor kell, hogy édes legyen. Például eperborból is készíthetünk édes és száraz verziót is. Illetve a fanyarabb gyümölcsökből – mint például a bogyós gyümölcsökből – kevésbé édes, akár száraz gyümölcsborok is készülhetnek.

Egy száraz bornak ugyanúgy lehet maradékcukor tartalma, csak sokkal kevesebb, mint egy édesnek. Ez attól függ, hogy mekkora a savtartalma.

Miért szerepel mégis minden borunkon az édes felirat? Ez az a kérdés, ami minden egyes rendezvények felmerül.

Mivel mindegyik gyümölcsborunkban van maradékcukor, ami meghaladja a 40 grammot, de ez nem jelenti azt, hogy a bor maga is édes. A bor ízérzékelés nem feltétlenül édes minden esetben. Mivel az emberi ízérzékelés a sav és a cukor harmóniáját, és annak az arányát tudja érzékelni.

Édes gyümölcsbort valójában nehezebb készíteni természetes úton, mint szárazat. A száraz bornál kevesebb a cukor mennyisége, ami utóerjedhet, míg egy édes gyümölcsbornál rendkívül gondos odafigyelést igényel mind a bor, mind az üveg tisztán tartása az utóerjedés elkerülésének érdekében.

Legjobb példa erre a Tokaji, ami rendkívül erős savgerinccel, magas cukor-, és alkoholtartalommal rendelkezik. Ez a 3 tétel az, ami alfája és omegája a stabilitásnak. Ezért vannak világhírű 51 éves Tokaji Aszuk is.

Ha ezen a tradicionális úton haladunk, akkor igenis a gyümölcsborokkal is elérhetjük ezt a hosszútávú és minőségi borkészítést.

További blogbejegyzéseink >> itt <<

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial